Hvad er dans og 5Rytmer

Dansen igennem de 5Rytmer er en universel rejse igennem 5 landskaber, som tilsammen udgør og udfolder hele livet, som vi møder det. Rejsen er altid forskellig, men essensen af at blive mere groundet, mere nærværende og mere åben er den samme. Læs meget mere om, hvad de 5Rytmer er herunder.

De 5Rytmer er udviklet af Gabrielle Roth (1941-2012) og beskrevet i hendes bøger, i film og interviews.

Gabrielle Roth beskrev sig selv som en ’Urban Shaman’

Gabrielle Roth er født og opvokset i San Fransisco og begyndte at danse som lille pige. Her mødte hun blandt andet Anna Halprin, som inviterede hende ind til dans på hendes store udendørs dæk, hvor Gabrielle dansede sammen med Anna Halprins datter Daria Halprin.
Senere som ung underviste hun i dans, for at tjene til at uddanne sig på College. Hun dansede med mange forskellige mennesker og hendes dansemøde med psykiatriske patienter satte en klang igennem udviklingen af de 5Rytmer. Hun var fascineret af dansen, som kommer indefra, og allerede tidligt i sit liv aner hun konjunkturerne af en fri, ekstatisk dans formet igennem 5 forskellige universer.

Det var på Esalen, CA. at de 5Rytmer for alvor tog form, motiveret af Fritz Perls, Gestalt terapien, som virkelig så Gabrielle og hendes visioner for den kreative indre dans.
Siden Gabrielle Roths død oktober 2012, varetages ledelsen af de 5Rytmer af hendes søn, Jonathan Horan.

Herunder kan du læse en kort og præcis beskrivelse af hver enkelt rytme:

1

FLOW

Døren til det flydende rum er fødderne i et landskab af uendelige cirkler, spiraler og kurver. En modtagende energi af indtryk som vækkes for at mærke styrken i at være til/the power of being.

2

STACCATO

Døren til staccatos rum er hofter og hjerte, en dans af brudte, kantede og geometriske bevægelser. En energi, som udtrykker alt det vi er, for at mærke styrken i kærligheden/the power of love.

3

KAOS

Er helt frie, spontane og uforusigelige bevægelser, der hvor alt slippes og hengivelse kan opstå. Hovedet slippes, tankerne slippes og gamle mønstre slippes, for at fornemme styrken i at vide/the power of knowing.

4

LYRISK

Er forfinede, lette bevægelser hen over gulvet i mønstre, som folkedanserens hurtige trin. I det lyriske rum giver vi plads til sjælen og den indre danser, ser hinanden, som dem vi virkelig er, og mærker styrken ved at se og blive set/the power of seeing.

5

Stilhed

Stilhed er samlende, langsomme bevægelser i meditativt nærvær, der hvor åndedrættet er guide for vores dans.

'Rytmerne er vores modersmål. I og med at jeg har overgivet mig til dansens vilde, ekstatiske favn, har jeg fundet et sprog, som jeg kan stole på og som bygger bro til universielle sandheder - sandheder ældre end tiden. I kroppens rytme kan vi spore vores guddommelighed, rødder som går helt tilbage til et zero. Energi bevæger sig i bølger. Bølger bevæger sig i mønstre. Mønstre bevæger sig i rytmer. Et mennesker er blot dette, energi, bølger, mønstre, rytmer. Ikke mere. Ikke mindre. En dans.'

— Gabrielle Roth 1997

WAVES niveau:

Vores første dans er i waves/bølger. En wave/bølge består i at danse igennem flow, staccato, kaos, lyrisk og stilhed og denne wave er grundlaget og det fundamentale i vores praksis. Der er en spirituel kraft, som medskaber vores danse og som fjerner lag ind til den nøgne sjæl, en kraft som tillader os at blive danset snarere end at udfolde vores dans. Denne kraft forvandles til et energetisk sprog, der løfter sløret for den, vi virkelig er, alene, sammen og i gruppen.

HEARTBEAT niveau:

HEARTBEAT træningen udforsker de 5Rytmers følelser. Gamle følelser som har været låst fast i skjulte gemmer i kroppen begynder at blive rystet løs. Vi bliver fortrolige med alle vores følelser, flow/frygt, staccato/vrede, kaos/tristhed-sorg, lyrisk/glæde og stilhed/medfølelse, så vi hverken hænger fast i dem eller skubber dem væk.
I stedet kan vi mærke, når hjertet er åbent og når det er lukket og få en indre fornemmelse for, hvad hjertets åbenhed betyder for vores kærlighedsevne, taknemlighed, tilgivelse og medfølelse.

Mennesker som danser de 5 rytmer